Reanimació d’un gos en aturada cardio-respiratoria

El document que hem preparat descriu com caldria fer-ho.

La fisiòloga dels gossos, com a mamífers, no és diferent a la dels essers humans. El cor pot entrar en un estat de fibril·lació, moviment arítmic i caòtic de les càmeres del cor, per diverses raons (malaltia, lesió, o patologia prèvia, excés d’exercici, falla del sistema nerviós, factors ambientals, etc.)

Un gos que està patint una crisi cardíaca mostrarà debilitat o fatiga molt accentuada, ansietat (proliferació de baveig i comportament erràtic),dificultat per a respirar, marejos, desmais, o pèrdua de coneixement. Una crisi cardíaca normalment passarà per si sola deturant l’activitat del gos, tranquil·litzant-lo, i portant-lo a un espai fresc i ombrejat. Mai donar-li de menjar o beure, ja que augmentaria l’activitat. Posteriorment, cal portar-ho al veterinari.

És important recordar que no sempre que un animal es troba inconscient estarà en parada cardiorespiratòria. Per saber si l’animal es troba en parada cardiorespiratòria hem de determinar:

  • Determinar si el cor batega. Per això la millor opció és col·locar el gos estirat sobre el costat dret (decúbit dret), posar l’orella sobre el pit (just darrera del colze flexionat) i intentar escoltar els batecs. Altres opcions és buscar el pols carotidi al coll, o el femoral a les potes, però la primera opció és molt més senzilla.
  • Determinar si l’animal respira. Per això també hi ha dues opcions, d’una banda observar si hi ha moviments de la caixa toràcica, i d’altra banda sentir l’alè de l’animal acostant la nostra cara a la seva boca/nas.

Si ambdues determinacions són negatives, és a dir, si l’animal ni té batecs ni respira, es troba en parada cardiorespiratòria, és llavors quan hem d’iniciar immediatament la RCP.

El document que hem preparat descriu com caldria fer-ho.

Si algú està interessat, hi ha un bon vídeo de la petsamerica.org a http://www.youtube.com/watch?v=0AFrUiRIeVo&feature=related, l’únic problema és que mostra l’estàndard antic 15:1, en comptes de l’estàndard actual 30:2. Un altre http://www.youtube.com/watch?v=O9qH4qVIqRg&feature=related és en castellà, no és molt exacte ja que forma part d’una xerrada, però és prou didàctic.

Juanjo (Qumba)