Campionat del Mon 2004 del pastor belga

El repte

BelgaCom possiblement sabreu, el pastor belga és una raça molt apta per l’agility i els conductors d’un belga en son radicals defensors. Amb l’esperit de potenciar el desenvolupament tant de l’agility com d’aquesta raça, s’organitza anualment un campionat mundial específic per pastors belgues en que participa un gran nombre de païssos.

OrganitzantL’any 2004, el nostre club va ser el responsable de l’organització d’aquest esdeveniment a les instal·lacions que llavors teníem a Argentona. Va representar molta feina però també una oportunitat única de coneixer i conviure amb molta gent alguns dels quals han esdevingut després amics.

El Club Espanyol del Pastor Belga ens va demanar si podíem organitzar aquesta prova amb molt poc marge de maniobra per quan la organització inicialment prevista hi tenia un seguit de problemes logístics. Un campionat d’aquesta mena no es pot anul·lar sota cap concepte: els competidors hi han posat molta ilusió i, en ocasions, molts diners per reservar els bitllets. Així que, amb menys de tres setmanes, ens hi varem posar.

Representant de l'equip suïsI tot va anar desenvolupant-se prou bé. El primer contacte amb la realitat el varem tenir quan el dimarts anterior, quatre dies abans de la competició!, es va presentar al parking un autocar amb l’equip Suïs i un seguit d’acompanyants. Els varem atendre el millor que varem poder i els varem deixar accés a una pista per que entrenessin. La cosa va anar creixent: els alemanys, l’equip chec, que volia un espai per acampar i que es van instal·lar allà mateix, els anglessos, els belgues -com no-, els alemanys, anglessos, l’equip danés … fins i tot un japonés (l’Ikumi que després va esdevenir un bon amic) que, a més, cercava un lloc on dormir.

Tot va anar prou bé, varem superar tots els reptes, poder atendre a tothom i els varem ajudar a coneixer tant la nostra regió com la gastronomia local (ni que hi havia algunes persones que no teniem cap interés en res que no fos el circuït d’agility).

La competició

La competició es va desenvolupar en dos dies per les competicions individuals i per equips i van ser jutjades per Esteban Diez, prestigiòs jutge espanyol, delegat de la RSCE i campió d’Europa d’agility amb el seu Tervueren Kitt i el francés Roger Moureau, criador i molt vinculat al mon del pastor belga.

En Vicente i en ZubiEn Carl de RouckEl Campionat es  disputa sempre sobre dues mànegues classificatòries (dues d’agility i dues de jumping) en que s’acumulen punts per passar a la final, a la que accedeixen un percentatge dels participants tant a nivell individual com per païssos. Posteriorment es disputen dues finals cadascuna sobre dues mànegues. En una final d’agility més jumping es determina el guanyador individual i en una altra, també sobre dues mànegues, participen els equips de tres o quatre gossos del mateix pais on, per cada recorregut, es seleccionen els tres millors resultats de l’equip.

El resultat

GuanyadorsDesprés de la selecció prèvia van quedar com finalistes 9 seleccions nacionals. La final per equips se la va endur la selecció suïsa que, a més, va guanyar les dues mànegues de la final. El segon lloc va ser per l’equip espanyol (amb la Usa d’en Jose Manuel Linares, la Viqui d’en Carlos Mateos, la Vedi d’en Manuel Lopez i en Hash d’en José Manuel Torres) i el tercer per l’equip de Bèlgica.

A nivell individual el clar guanyador va ser, precisament l’Ikumi, el representant japonés que va guanyar les dues mànegues de la final amb el seu tervueren Oro. El segon lloc va ser per un espanyol: en José Manuel Torres amb en Hash que va ser quart i segon a les mànegues parcials mentre que el tercer va ser l’Italià Paolo Esposito el seu gos que, curiosament, també es deia Oro, com el de l’Ikumi bo i que en aquest cas, el cognom era la Maschera di Ferro enlloc de von Siefelerberg.

Suïssa va endur-se el campionat per equips 
GosGuia
Duke-Dandy du loup d’AnubisSarah Schoenhauer
Narac von SiriusThomas Gassmann
Fila von UrnerlandJeannine Gloor
Amber-Fly des malinois sportifsAndrea Schenckel
Guanyadors en categoria individual
LlocGosGuiaPaís
1rOro von SiefelerbergIkumi YamaguchiJapó
2nHash de Txakur BaiJosé Manuel TorresEspanya
3rPaolo EspositoOro la Maschera di FerroItalia

Va ser una gran experiència i uns dies inoblidables en que varem coneixer a moltes persones que després hem anat trobant en diversos Campionats i finals. Cal dir que en el desenvolupament de la prova varem comptar amb l’ajuda determinant del Club Espanyol del Pastor Belga, del Vallés Grup Caní que ens va deixar el cronòmetre i de molts agilitistes que ens van ajudar. Gràcies a tots!